Hoe maak je een goede planning?

Als je een goede planning maakt kan dat heel wat examenstress voorkomen. Door een planning te maken creëer je rust en overzicht voor jezelf. Sommige leerlingen vinden het lastig om een duidelijke planning te maken, gelukkig kan je dit leren! Het beste kan je zo vroeg mogelijk beginnen met het maken van een planning. Een planning geeft je structuur en overzicht en daarnaast ben je meer gemotiveerd om te beginnen met leren. Het maken van een planning kost tijd maar het is zeker de moeite waard. Met dit stappenplan creëer je een duidelijke planning waar je direct mee aan de slag kan.

1. Maak een lijst met alle taken die je moet doen

Als eerste ga je een lijst maken met alle taken die je moet doen. Als de taak heel groot is kan je hem opdelen in kleine stukjes. Vergeet niet de taken die niet met het examen te maken mee te nemen zoals werken, sporten of andere sociale activiteiten.

2. Bekijk hoeveel tijd je nodig hebt voor iedere taak

Schrijf per taak op hoeveel tijd je hieraan kwijt bent. Hierdoor weet je hoe lang je bezig gaat zijn met de hele takenlijst. Als je een uur bezig denkt te zijn met het lezen van een hoofdstuk plan dan voor jezelf 1.5 tot 2 uur in. Zo weet je zeker dat je genoeg tijd hebt voor elk onderdeel.

3. Stel prioriteiten

Er zitten maar een paar uur in een dag. Je gaat waarschijnlijk niet al je taken in 1 dag afkrijgen. Daarom is het belangrijk dat je kijkt welke taken het belangrijkste zijn. Dit kan je bepalen aan de hand van het schema van Eisenshower. Je verdeelt de taken op 4 niveaus:

  1. Urgent en belangrijk
  2. Urgent en niet belangrijk
  3. Belangrijk en niet urgent
  4. Niet belangrijk en niet urgent
 UrgentNiet urgent
BelangrijkNu doenLater doen
Niet belangrijkTussendoor doenNiet teveel doen
 

 

4. Maak je planning

Je kan nu beginnen met de planning maken. Dit kan je doen in je agenda, kalender maar ook gewoon op papier of in word of excel en deze uitprinten. Kijk welke taken je allemaal op 1 dag kan doen. Het is belangrijk dat je ook ontspanningsmomenten en pauzes inplant. In praktijk komt het vaak voor dat planning wat optimistisch is. Ook komt het wel eens voor dat je geen zin hebt of dat je met vrienden spontaan wat leuks plant. Zorg daarom dat je wat speling overhoudt in je planning.4. 

Of lees hier hoe onze online examentrainingen worden gemaakt.

Sluit Menu
0
×

Winkelmand