De kernvakkenregel

Wat houdt de kernvakkenregel precies in?

Kernvakkenregel voor havo en vwo

Om te slagen voor het eindexamen havo of vwo moet je voldoen aan verschillende eisen, waaronder de kernvakkenregel. De kernvakkenregel houdt in dat je voor de kernvakken Engels, Nederlands en Wiskunde maximaal één 5 mag halen. Voor de andere kernvakken moet je minimaal een 6 halen. 

Wanneer je voor twee kernvakken een onvoldoende haalt, ben je niet geslaagd. Compensatiepunten tellen dus niet mee voor de kernvakken.

Let op: het gaat hier om de afgeronde eindcijfers. Het eindcijfer is het gemiddelde cijfer van het schoolexamen en het centraal eindexamen. 

Voorbeelden:

  • Je bent geslaagd wanneer je eindcijfer voor Wiskunde een 4,5 is en voor Engels en Nederlands een 5,5. Een 4,5 wordt namelijk afgerond naar een 5 en een 5,5 wordt afgerond naar een 6.
  • Je bent niet geslaagd wanneer je een 4,4 hebt voor Nederlands, een 8,2 voor Engels en een 9,0 voor Wiskunde. Je mag namelijk nooit lager dan een 4,5 (afgerond een 5) halen voor de kernvakken.

Geen Wiskunde in je vakkenpakket?

Voor havo-leerlingen met het profiel Cultuur & Maatschappij is het niet verplicht om Wiskunde te volgen. Als je Wiskunde niet in je vakkenpakket hebt, geldt de kernvakkenregel alleen voor Nederlands en Engels.

Kernvakkenregel voor vmbo

Op het vmbo is de kernvakkenregel niet van toepassing. Een eis is wel dat je voor Nederlands minimaal een 5 moet hebben als eindcijfer.

Wil jij gegarandeerd slagen? Bekijk dan onze online examentrainingen!

Zit jij in het examenjaar? Blijf op de hoogte!

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief:

Lees verder..